top of page
 • Foto van schrijverEllen Vosters

De Waarheid over SLS...

Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van sulfaten - de schuimende stoffen die vaak voorkomen in shampoos, bodywash en tandpasta. Nu consumenten zich meer bewust worden van mogelijk schadelijke ingrediënten, worden sulfaten zoals natriumlaurylsulfaat (SLS) en natriumlaurethsulfaat (SLES) onder de loep genomen.


De waarheid over SLS: Waarom deze chemische stof schadelijk is voor het haar en de hoofdhuid

Hoewel deze chemicaliën effectief zijn in het creëren van een rijk schuim, doen ze misschien meer kwaad dan goed. De waarheid over SLS en SLES is dat ze je haar en hoofdhuid van hun natuurlijke oliën kunnen ontdoen, irritatie kunnen veroorzaken en het milieu kunnen vervuilen.

Schuim dient enkel als product verdeler en droogt de huid uit.


Wat is SLS/SLES en waar komt het vandaan?

SLS staat voor sodium lauryl sulfate. SLS wordt gemaakt van aardolie en is goedkoop om te produceren, maar schadelijk voor je haar, hoofdhuid en het milieu. Het is een sterke detergent en oppervlakte-actieve stof die in veel cosmetische producten zit, vooral in shampoos en bodywash. SLS is afgeleid van petroleum en palmpitolie. Hoewel SLS effectief is in het creëren van schuim en het verwijderen van vuil en olie, kan het jouw haar en hoofdhuid ontdoen van hun natuurlijke oliën en irritatie veroorzaken.


Wat is er mis met SLS?

SLS is een bekende huid irriterende stof. Het kan de hoofdhuid uitdrogen en ontsteken en roos en andere problemen veroorzaken. SLS komt via de haarzakjes in de bloedbaan terecht en blijft tot 5 dagen in het lichaam. Studies linken SLS aan oogschade, orgaantoxiciteit en hormoonontregeling. SLS is verschrikkelijk voor het milieu omdat het moeilijk biologisch afbreekbaar is en waterwegen vervuilt.

 • Schade aan de ogen: SLS kan de ogen binnendringen en beschadigen. Het wordt in verband gebracht met staar bij volwassenen

 • Huidirritatie: SLS stript de natuurlijke oliën van huid en haar, wat droogheid, uitslag en hoofdhuidirritatie veroorzaakt.

 • Verstoring van hormonen: SLS werkt als een hormoonverstoorder in het lichaam en verstoort de natuurlijke hormoonfunctie.

 • Vervuiling: SLS breekt niet gemakkelijk af en vervuilt meren, beken en grondwater. Het is giftig voor in het water levende organismen en het milieu. Kies een natuurlijk alternatief Kies in plaats van agressieve wasmiddelen zoals SLS een natuurlijke shampoo met een milde oppervlakteactieve stof. Deze natuurlijke alternatieven creëren een zacht schuim zonder je haar en hoofdhuid te strippen of het milieu te vervuilen. Mooizo Haarzaak heeft ze in huis.

Waarom SLS/SLES slecht is voor het haar en hoofdhuid

SLS ontdoet je haar en hoofdhuid van hun natuurlijke oliën, waardoor ze droog en geïrriteerd achterblijven. Door de delicate pH-balans van je hoofdhuid te verstoren, kan SLS na verloop van tijd ontstekingen, roos en zelfs haaruitval veroorzaken. De agressieve aard van SLS vervaagt ook de haarkleur. SLS staat bekend als irriterend voor de huid. Het dringt de huid binnen en wordt in verband gebracht met acne, eczeem en contactdermatitis.


De invloed van SLS/SLES op het milieu

SLS en SLES zijn niet biologisch afbreekbaar, wat betekent dat ze niet gemakkelijk worden afgebroken in het milieu. Deze agressieve wasmiddelen zijn moeilijk door de natuur te absorberen en te recyclen, en de effecten zijn schadelijk.

 • SLS en SLES breken niet gemakkelijk af in afvalwaterzuiveringsinstallaties en vervuilen rivieren, meren en beken. Ze zijn giftig voor vissen en ander waterleven. Hun trage afbraak leidt tot bio accumulatie in de weefsels van planten en dieren, waardoor ecosystemen worden verstoord.

 • Deze wasmiddelen hebben ook een negatieve invloed op het milieu doordat ze de lucht vervuilen.

 • Wanneer producten met SLS of SLES door de afvoer worden gespoeld, verdampen de chemicaliën in de omringende lucht. Ze dragen bij aan smogvorming en de afbraak van de ozonlaag.

 • SLS en SLES schaden de gezondheid van de bodem wanneer rioolslib met deze chemicaliën als meststof wordt gebruikt. Ze vervuilen het grondwater en de voedselketen en bedreigen zowel de menselijke gezondheid als het milieu.

 • Voor het productieproces van SLS en SLES is aardolie nodig en komen giftige bijproducten vrij zoals 1,4 Dioxaan. Dit draagt verder bij aan vervuiling en afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

Door de verstrekkende gevolgen van SLS en SLES voor het milieu te begrijpen, kunnen we allemaal betere keuzes maken in de producten die we kopen en gebruiken. Het kiezen van natuurlijke en duurzame alternatieven is een impactvolle manier voor individuen om te helpen vervuiling te beperken, ecosystemen te beschermen en klimaatverandering tegen te gaan. Onze kleine acties maken samen een groot verschil.


Kies voor natuurlijke alternatieven

Kies voor shampoos zonder SLS en SLES. Mildere alternatieven zijn onder andere:

 • Natriumcacaoylisethionaat (SCI) - Een zachte, van kokosnoot afgeleide reiniger.

 • Sodium Coco Sulfaat (SCS) - Een zachte, van kokosnoot afgeleide reiniger.

 • Natrium lauroamphoacetaat - Een mild reinigingsmiddel op basis van aminozuren.

 • Decyl glucoside - Een natuurlijk reinigingsmiddel op basis van suiker, biologisch afbreekbaar en niet giftig.

 •  

Door producten met natuurlijke oppervlakteactieve stoffen zoals bijvoorbeeld SCS te kiezen, help je de schadelijke effecten van agressieve wasmiddelen op de planeet te verminderen.

Kies in plaats van agressieve sulfaten zoals SLS voor mildere alternatieven zoals natrium kokos sulfaat (SCS). SCS wordt gemaakt van kokosolie in plaats van petroleum en is veel zachter voor haar en huid.


Wat is SCS?

SCS is een sulfaat op basis van kokosolie. Het is een mild reinigingsmiddel dat een rijk schuim creëert zonder het haar en de hoofdhuid te ontdoen van hun natuurlijke oliën. SCS is:

 • Natuurlijk afgeleid van hernieuwbare kokosolie

 • Reinigt mild zonder het haar uit te drogen

 • Creëert een rijk schuim

 • Wreedheidvrij en veganistisch

 • Biologisch afbreekbaar en milieuvriendelijk

 

34 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page